• +45 93 89 74 00
  • info@traeningshuset-lind.dk

Er træning virkelig så vigtig…?

Er træning virkelig så vigtig…?

Jeg oplever desværre mange der ikke mener at træning er godt, hvis de har ondt eller har en eller flere skavanker. Jeg er helt enig at træning kan være skidt – men kun hvis træningen ikke er tilpasset den enkelte, og hvis man ikke træner hensigtsmæssigt. Alle kan og bør træne i et eller andet omfang.

Jeg selv, er et ret godt eksempel på hvorfor man skal træne, til trods for skavanker.

Jeg er født med en hoftefejl (som så mange andre). De fleste får rettet deres fejl allerede som spæd, hvilket der også blev forsøgt med mig. Desværre så gik det ikke helt som ønsket…

Det første år af mit liv havde jeg både gips og skinner på begge hofter, og har gået til jævnlig kontrol i hele min barndom, men havde stadig gener. Da jeg blev 10 år, fik jeg det første ben opereret og rettet (2 gange), og det blev helt klart bedre. Jeg spillede både håndbold og fodbold som børn, og var aktiv på lige fod med alle mine venner.

Desværre begyndte jeg at få smerter i hofterne omkring 20 års alderen, og fik den besked “det kan vi ikke gøre noget ved – lær at leve med det”. Det gjorde jeg så…

Dette billede har en tom ALT-egenskab (billedbeskrivelse). Filnavnet er IMG_8305.jpg

10 år senere kom jeg til kontrol igen, og bentøjet var ikke bedre. Hofteproblematikken havde udviklet sig til dysplasi, som gjorde lidt avs. På det tidspunkt var der en dygtig professor der havde opfundet en operation som kunne rette op på det. Så jeg fik begge ben fikset. Herefter kom der selvfølgelig den genoptræning som man nu får på sygehuset, men træningen blev jeg nødt til at fortsætte med. I de perioder hvor jeg ikke var så god til at få træningen gennemført, kunne jeg godt have ondt, uro i benene om aftenen/natten og så haltede jeg også lidt på det ene ben.

Idag er jeg smertefri, og kan alt det som I andre kan. Jeg kommer aldrig til at løbe en Marathon eller sidde i skrædderstilling – men skidt pyt. Jeg kan løbe 4-5 km, igår gennemførte jeg Lady Walk med 63 andre dejlige damer, jeg kan hoppe på trampolin med ungerne, spille fodbold i haven, og jeg tror faktisk også at jeg kan gennemføre en håndboldkamp. Men det bedste af det hele er, jeg har ikke ondt! 

Men, hvis I en dag ser mig, hvor jeg halter en smule, så er det altså fordi jeg ikke har passet min træning. Jeg ved, at træning er en nødvendighed, og jeg skal lave alle de øvelser (som er lidt kedelige) flere gange om ugen. Så hvis I er der hvor I tænker, “jeg holder pause fra træningen fordi jeg har ondt”, så skal I måske tænke jer om en ekstra gang. Det kunne jo være at det der TRÆNING faktisk kunne få smerterne til at forsvinde.